Elismerések

Cseppben az élet
Dr. Béres József (1920-2006) élettörténetét bemutató sorozat készült el az MTVA megrendelésére Cseppben az élet címmel, melyet 2019. március 23-tól szombatonként a Duna TV-n tekinthettek meg a nézők. A négyrészes filmsorozat mintegy tíz évet ölel fel a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig, a Béres Csepp megalkotójának drámai életszakaszára összpontosítva. A sorozat főbb szerepeiben Gáspár Tibort, Huszárik Katát, Für Anikót, Lukács Sándort, Seress Zoltánt, Trokán Pétert, Hatházi Andrást, Székely B. Miklóst, Bede-Fazekas Szabolcsot és Trill Zsoltot láthattuk. A sorozatot Gyöngyössy Bence rendezte, a forgatókönyvíró Petényi Katalin, a producer Kabay Barna.
2019. március 23.

Béres József park
Szülővárosában, Záhonyban parkot neveztek el a feltalálóról.
2016. március 07.

Béres
Fazekas István: A megvádolt című darabja alapján a Budapesti Újszínház Kerényi Imre rendezésében, Koncz Gábor főszereplésével bemutatta a Béres című színdarabot.
2016. február 26.

A megvádolt
Bemutatták Fazekas István: A megvádolt című, id. dr. Béres József legendás magyar feltaláló küzdelmes élete ihlette drámáját Kecskeméten, a Katona József Színház Kelemen László Kamaraszínházában.
2016. január 09.

Béres József életútja
Kabay Barna és Petényi Katalin 50 perc hosszúságú dokumentumfilmje a Duna Televízió megbízásából.
2015. november 30.

Életcseppek – A padovai szalézi nővérek és a Béres Csepp
Kabay Barna és Petényi Katalin 23 perces dokumentumfilmje a 2015. évi Milánói Világkiállításra készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Olasz-Magyar Örökség dokumentum-filmsorozat részeként.
2015. október 27.

Béres József szobor
Szobrot állítottak id. dr. Béres Józsefnek a Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium aulájában. Az egész alakos szobrot Bodnár Attila Sándor, az intézmény igazgatója és dr. Béres József, vállalatunk elnöke avatták fel ünnepélyes keretek között.
2015. április 17.

Béres József szobor
Egész alakos szobrot állítottak id. dr. Béres Józsefnek szülővárosában Záhonyban 2014 szeptemberében. A Széchenyi-díjas kutató szobrát és az ugyanakkor átadott, uniós támogatásnak köszönhetően megvalósult szabadidőparkot dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Háda Imre Záhony polgármestere és dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke avatták fel.
2014. szeptember

Béres terem
A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara 2014. szeptember 9-én tartotta ünnepélyes tanévnyitóját Sopronban, melynek keretében a közgazdaság-tudományi kar új előadóterme a Béres terem nevet kapta. A kétszáz fős tantermet dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke adta át a hallgatóságnak ünnepélyes keretek között.
2014. szeptember 09.

Dr. Béres József laboratórium
Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár id. dr. Béres Józsefről elnevezett biológia-, kémia- és fizikalaboratóriumot avatott fel a Kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban, mely a gimnáziumi tanulókon kívül még tizenkét általános iskola számára biztosítja a természettudományok magas szintű oktatását.
2014. március 28.

Dr. Béres József Általános Iskola
Budapest III. kerületi Önkormányzatának képviselő testülete 2012 májusában egyhangú szavazással döntött arról, hogy a korábban Keve-Kiserdei Általános Iskola felvegye dr. Béres József, a Béres Csepp megalkotójának nevét. A névadó ünnepségre 2012. szeptember 21-én az általános iskolában került sor, melynek keretében felavatták az iskola bejáratánál elhelyezett, Béres Józsefet ábrázoló bronz domborművet, mely Búza Barna szobrászművész alkotása.
2012. szeptember 21.

Árpád pajzs posztumusz elismerés
A 2007-ben, Árpád fejedelem halálának 1100. évfordulója alkalmából alapított díjat évről-évről olyan hét közéleti személynek adományozzák, akik munkásságukkal és életvitelükkel, nemzetünkhöz való ragaszkodásukkal arra érdemessé váltak.
2012. július 07.

Kisvárdai Béres József park
A Béres Csepp feltalálásának 40 éves jubileumát köszöntve Kisvárda Önkormányzati Képviselőtestülete városi ünnepséget rendezett, melynek keretében felavatták a legendás feltalálóról elnevezett parkot a település szívében.
2012. április 27.

Béres Csepp park
Szolnok Város Önkormányzata és a Béres Gyógyszergyár, a Béres Csepp születésének 40. évfordulója alkalmából, a nagy közmegbecsülésnek örvendő kutató, id. dr. Béres József tiszteletére gyógyivókutat állíttatott Szolnokon. A szoborcsoportba ölelt gyógyvizű ivókút egy közel két évvel ezelőtt kiírt pályázat győztese, Miklya Gábor, pécsi szobrászművész munkája. A három részből álló kompozíció központi eleme az éppen lehulló csepp – dr. Béres József életművének legfontosabb része –, amely egyre nagyobb térbeli és időbeli kiterjedésben körkörös hullámokat vetve hirdeti a megérkezés tényét és a tovaterjedés, a jövő erejét. A gyógyvizet adó Béres-kút, mely akárcsak Béres József legendás életcseppjei, a természet gyógyító erejét nyújtja a hozzá fordulóknak. A nemes kőbe faragott műalkotás méltó helyre talált a Tisza parton, az újjáépített, gyönyörű Verseghy parkban.
2012. március 19.

Dr. Béres József Egészségügyi Centrum
A Nagyhalász és Ibrány városok között elhelyezkedő Dr. Béres József Egészségügyi Centrum 2011. június 1-jén kezdte meg működését, és közel 28.000 ember részére biztosít megfelelő járóbeteg szakellátást. A 16 szakorvosi rendelés mellett ultrahang-, labor-, röntgendiagnosztika, fizioterápia és gyógytornakezelés, illetve egyéb kiegészítő szolgáltatások /optika, gyógyászati segédeszköz bolt, audiológia/ teszik teljessé az egészségügyi szolgáltatást, a közel 1500 m2-es modern épületben.
2011. június 01.

Heim Pál Egészség Díj
Heim Pál professzor dédunokája, a híres gyermekgyógyász tiszteletére díjat alapított, melyet a szakma jeles képviselőinek ad át évente egyszer. 2010-ben a díj alapítója a Heim Pál Egészség Díj egyik különdíját szakmai munkája megbecsülésének kifejezésére és életpályájának elismerésére id. dr. Béres József részére adományozta.
2010. december 22.

Béres József domborműves emléktábla
Készült születésének 90. évfordulója alkalmából, Kisvárda Városi Könyvtár. Búza Barna szobrászművész alkotása.
2010. február 07.

Béres József sétány
Szolnok megyei jogú város Közgyűlésének határozata alapján a Verseghy park és a Tisza folyó által határolt közterület ezentúl a tiszteletben álló tudós emlékére, Dr. Béres József nevét viseli. A Szolnok Város Napja 2009. rendezvénysorozat keretén belül a város ezzel tisztelgett a 20 éves évfordulóját ünneplő Béres Zrt. alapítója előtt.
2009. szeptember 01.

Béres József Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kisvárdai Egyesület
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság bejegyezte a Béres József Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kisvárdai Egyesületet.
2009. február 11.

Emlékszoba a szolnoki gyártóüzem épületében
A feltaláló születésnapjához kötődően a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki telephelyén megnyílt a Béres József Emlékmúzeum, melyet ifj. dr. Béres József és Szalay Ferenc, a város polgármestere avattak fel.
2009. február 06.

Mellszobor a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban
2008. február 7-én a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban a magyar orvostudomány nagyjainak szobrai között elhelyezték dr. Béres József, a Béres Csepp megalkotójának mellszobrát. Küzdelmes élete során szembeszállt a meg nem értéssel, irigységgel, szakmai féltékenységgel, mert küldetése volt: az emberi élet védelme. A szobrot a múzeum főigazgatója dr. Kapronczay Károly és ifj. dr. Béres József avatták fel.
2008. február 07.

Emléktábla egykori munkahelyén
Dr. Béres József emlékére egykori munkahelyén, Kisvárdán a Teichmann Telepen emléktábla került kihelyezésre.
2007. szeptember 03.

Béres József Terem
Az anarcsi Általános Iskolában id. dr. Béres József tiszteletére termet neveztek el, melyet emléktábla hirdet.
2007. szeptember 01.

Pro Comitatu Díj
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlésének díja a megye fejlődésének elősegítése, felemelkedésének előmozdítása, hírnevének gyarapítása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.
2007. május 01.

Emléklap a lakitelki találkozó szervezőitől
A lakitelki találkozó szervezőitől a 20. évforduló alkalmából.
2007. január 01.

Vitézi Jubileumi Kereszt
A Történelmi Vitézi Rend díja az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából.
2006. december 01.

Szent Rita Díj
A Nagycsaládosok Országos Egyesületének díja a kilátástalan helyzetű gyermekekért megsegítésére folytatott tevékenységéért.
2006. május 01.

A Vitézi Rend Arany Nemzetvédelmi Keresztje Vitézi Ékítménnyel
A Vitézi Rend kitüntetése a magyarságnak tett szolgálatáért.
2006. március 01.

Vitézi Rend tagja
A Vitézi Szék javaslatára felvételt nyert a Vitézi Rend tagjai sorába a hadszíntereken, illetve a nemzet szabadságáért vívott harcokban vitézségének és nemzeti érzéseinek kiváló tanúbizonyságáért.
2005. szeptember 17.

Hűség a Hazához Érdemrend Nagykeresztje
Az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetségének elismerése a rendszerváltozás óta tanúsított erkölcsi tisztaságáért, abból fakadó tiszteletet érdemkő magatartásáért, cselekedeteiért, amelyekkel a hazához való hűségét, példamutató nemzeti öntudatát bizonyította.
2004. augusztus 20.

Lónyay Menyhért Emlékérem
A Magyar Tudományos Akadémia Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tudományos testülete kitüntetésben részesíti id. dr. Béres Józsefet, Nyíregyháza város ügyének előbbre viteléért, Nyíregyháza és a megye fejlődéséért, a megyeszékhely újjászületésének 250. évfordulóján.
2003. szeptember 27.

A Gyémánt Pajzs 3000 Nemzetközi Lovagrend Lovagja
A Gyémánt Pajzs 3000 Nemzetközi Drog és Erőszakellenes és Ifjúságvédelmi Alapítvány elismerése – id. dr. Béres József lovagias magatartásával, szakmai tudásával, áldozatkész segítségnyújtásával bizonyította, hogy “az egyén kötelessége a közösség szolgálata”.
2003. július 04.

Év Vállalkozója Díj
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az “Év Vállalkozója” díjjal tüntette ki dr. Béres Józsefet kiemelkedő eredményeiért és közéleti tevékenységéért.
2002. december 11.

Üzleti Tisztességért Díj
A Rotary International karitatív-humanitárius szervezet Európában elsőként dr. Béres Józsefnek ítélte oda az Üzleti Tisztességért Díjat, mert “életműve a legmagasabb erkölcsi követelmények betartásáról tanúskodik, valamint az általa alapított vállalat is a tisztességes gazdasági tevékenység kiváló példája”. Ebből az alkalomból elkészült Béres Klára “Szirtfoknak lenni” című kötetének angol nyelvű kiadása.
2002. november 22.

A Köztársasági Elnök Érdemérme
Mádl Ferenc köztársasági elnök a Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetéssel ismerte el Béres József “tudományos munkásságával és hajlíthatatlan akaraterejével megalkotott életművét, a Béres Csepp fennállásának 30. évfordulója alkalmából”.
2002. november 21.

Dr. Béres József Kollégium
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlésének 2/2002 (I.10.) MKGY. sz. határozata szerint a záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium új neve Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium.
2002. március 22.

Széchenyi-díj
Mádl Ferenc a Magyar Köztársaság elnöke adományozta dr. Béres József tudományos kutatónak, a Béres Rt. elnökének, az egészségügyi ellátásban fontos szerepet játszó infrastruktúra megteremtése érdekében végzett tevékenységéért, az egészségvédelemért, az immunrendszer megerősítéséért végzett fáradhatatlan munkásságáért.
2002. március 15.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Emlékérem Ezüst fokozata
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnökétől, Dr. Helmeczy Lászlótól a 2001. évi tavaszi árvíz elleni védekezés során nyújtott kiemelkedő tevékenységéért.
2002. március 12.

Díj a magyar vállalkozókért
A Szász Endre által készített díjat a Szféra Európa Kft. adományozza a magyar és külföldi politikai, tudományos, művészeti és sportélet kiválóságainak. Dr. Béres József a tudományos életben elért eredményeiért, életművéért kapta.
2002. január 19.

Pro Naturali Medicina plakett
A Természetes Gyógyítás Alapítvány a kitüntetést elsőként id. dr. Béres Józsefnek ítélte, a természetgyógyászatért végzett több évtizedes munkássága elismeréséül, az Immunológiai Kongresszus alkalmából.
2001. október 19.

Címzetes Egyetemi Docens
A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar kinevezése kiemelkedő tudományos kutatói tevékenységének elismeréseként, valamint a Kar hallgatóinak ösztöndíj juttatással való segítéséért.
2001. június 15.

Magyar Örökség Díj
A Magyarországért Alapítvány kuratórium díja, az állampolgári javaslatok alapján kiválasztott személyeknek és életműveknek. A Bizottság kinyilvánította, hogy Béres Józsefet felveszi a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumába, a feltaláló küzdelme az egészséges emberért MAGYAR ÖRÖKSÉG, nevét az Aranykönyv őrzi.
2000. szeptember 30.

Kisvárda Város Díszpolgára
A város társadalmi és tudományos fejlődése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséül.
2000. április 28.

Jurij Alekszejevics Gagarin érem
Az Orosz Űrhajózási Szövetség Elnökségi Hivatala által átnyújtott elismerés, az űrhajósok űrrepülése utáni readaptációs kezeléshez nyújtott érdemeiért.
2000. március 11.

Legnépszerűbb magyar
Az RTL Klub, a Népszava a Színes RTV és a MATÁVnet által meghirdetett “2000 magyar” című országos szavazáson a kortárs kategóriában Béres József a 2000 jelölt között az ötödik helyet kapta.
1999. december 29.

Ezüst Pelikán Díj
Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése megbecsülése jeléül.
1999. december 28.

“Iskolánkért” emlékérem
A kecskeméti Kocsis Pál Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakképző Intézet kitüntetése a volt kiváló diáknak, hűséges szakembernek, több évtizedes kutatói munkásságáért és humanitárius szolgálataiért, az intézmény alapításának 70. évében.
1999. december 3.

Emléklap
A Nyugdíjas Klubok és Idősek “Életet az Éveknek” Országos Szövetsége Veszprém megyei szervezete emléklapja, az Idősek Világnapja alkalmából.
1999. október 1.

Záhony Város Díszpolgára
A Béres Csepp feltalálója részére a város hírnevének öregbítéséért.
1998. április 25.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje
Az egészségmegőrzés társadalmi szintű elfogadtatásában végzett munkájáért id. dr. Béres József a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje elismerésben részesül.
1997. augusztus 20.

Kitüntetés
A Munkácsi Városi Tanács elismerése, mint az Ukrajna Csernobil Szövetség tiszteletbeli tagjának, a csernobili károsultaknak nyújtott önzetlen, humanitárius segítségéért.
1997. június 27.

Emléklap
A kisvárdai Somogyi Rezső Általános Iskola névadója alkalmából az iskoláért kifejtett áldozatos munkásságáért.
1995. október 5.

Pro Natura et Vita Díj
A Magyar Természetgyógyászok Uniója által átadott kitüntetés, a természetgyógyászat, egészségügy és környezetvédelem területén kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréseként.
1995. augusztus 21.

Emléklap
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Közgyűlés elnökének elismerése, a feltaláló 75. születésnapja alkalmából.
1995. február 21.

Gagarin diploma
1995. február 2.

Kisvárda Város Önkormányzata Oklevele
75. születésnapja alkalmából átadott elismerés.
1995. február 1.

Elismerés
A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökeinek tisztelgése feltalálói munkássága előtt.
1994. június 3.

Természetgyógyászatért díj
A Magyar Természetgyógyászok Kamarája kitüntetése az egészségügy és környezetvédelem területén kifejtett tevékenységéért.
1993. augusztus 21.

Tudományért díj
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Közgyűlése adományozta a megye érdekében végzett munkájáért.
1993. augusztus 20.

A Magyarság Rendületlen Szolgálatáért diploma
A Magyar Szellemi Védegylet kitüntetése.
1992

Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének tiszteletbeli tagja
1990. június 27.

Kisvárda Városért kitüntetés
A városért végzett kiemelkedő tevékenységért.
1989. november 2.

TIT Aranykoszorús jelvény
A tudományos ismeretek terjesztése terén végzett közhasznú tevékenységéért.
1981

Elismerés
Tiszakanyár község fejlődése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért – Dombrád, Nagyközségi Közös Tanács VB.
1974

Emléklap
50 éves életkorának elérése alkalmából, hogy mint a Magyar Néphadsereg tartalékos őrmestere, készen állt a haza védelmére.
1971. március 10.

Elismerés
A Hazafias Népfront Bizottsága és a Tanács VB elismerése a dolgozók érdekében kifejtett önzetlen munkájáért.
1962. december 15.

Kiváló dolgozó
A július, augusztus, szeptember hónapokban végzett eredményes munkájáért.
1956

Kiváló dolgozó
A tavaszi hónapokban végzett eredményes munkájáért.
1956